Évente több száz pert indítanak a parkolási társaságok a fővárosban a nem fizető autósok ellen. A perek jelentős részét eddig megnyerték a társaságok és az autósoknak fizetniük kellett. Nemrég azonban felvetődött, hogy az eseteket eddig tárgyaló bíróságok nem is jogosultak eljárni ezekben az ügyekben.

A három parkolási társaság eddig 285 pert indított a fővárosban a bliccelő autósok ellen. A régebbi perekben hol az autósok, hol pedig a társaságok számára döntöttek kedvezően a bíróságok. Később szinte már minden pert a társaságok nyertek. Több helyen ugyanis később kiépítettek egy zártláncú számítógépes rendszert és fényképet is készítettek a bliccelő autósokról. Ezek pedig meggyőző bizonyítékként szolgáltak a bíróságokon.
A társaságoknál azt mondják, egyelőre csak azok ellen indítottak eljárást, akik többször blicceltek, vagy többszázezer forinttal tartoznak. Ezeknek a pereknek a többségét eddig megnyerték a társaságok.

Mindez tavasszal újra változott. Egy 1996-os alkotmánybírósági állásfoglalásra hivatkozva ugyanis több esetben a bíróságok elutasították a parkolási társaságok keresetét. Mondván a polgári bíróságoknak egyáltalán nincs hatáskörük ezekben az ügyekben eljárni. A Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás ügyvezetője azt mondja, jogászaik azóta találtak egy másik állásfoglalást is, amely szerint a bíróságok igenis döntést hozhatnak ezekben az ügyekben.

“Azóta ugyanezek a bíróságok, ugyanezek a bírók egymás után hozzák a számunkra kedvező ítéleteket, tehát azóta elképzelhető, hogy megváltozott az álláspontjuk” – nyilatkozta Novák Péter. Végleges döntést a másodfokú eljárások hozhatnak. Ezek jelentős része most ősszel indul a fővárosban.