Magyar Orvosi Kamara(MOK) továbbra is ragaszkodik az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet visszavonásához és újratárgyalásához.

Csehák Judit egészségügyi miniszter távozását a kamara elnöke úgy kommentálta, hogy “a minisztérium élén a folytonosság biztosítása az elsődleges.”

Éger István tájékoztatása szerint a kormány a szervezettel tartott szerdai egyeztetésen olyan jogtechnikai megoldásokat és apróbb módosításokat javasolt – többi között a törvénytervezet elnevezésének megváltoztatását -, amelyekben a kamara nem lát megfelelő garanciát szakmai érdekei érvényesítéséhez. Tájékoztatása szerint a MOK ezért kitart korábbi álláspontja mellett.

Gyenes Géza, a MOK főtitkára elmondta: Rácz Jenő, az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára azt a javaslatot tette a kamarának, megváltoztatják a törvénytervezet címét és záradékba foglalják, hogy később majd egy másik törvény foglalkozik az orvosok jogállásával.

A kamara ezt az indítványt nem fogadja el, mert nem látja biztosítottnak, hogy a kormány betartja ígéretét. Ezért azt szeretnék, ha még a parlamenti részletes vita lezárása előtt a tárca újratárgyalná a törvénytervezetet, ismertette a főtitkár.

A MOK álláspontja szerint a házszabály erre lehetőséget ad.

A Magyar Orvosi Kamara az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével megállapodást kötött, amely többek között tartalmazza azt is, hogy egy esetleges sztrájkot az érdekvédelmi szervezet szervez meg.

Magyar Orvosi Kamara: http://www.mok.hu/