A Büntető törvénykönyv módosítása, amely a gyűlöletbeszédet szabályozza, olyan megfogalmazásokkal él, amelyek segítik a jogalkalmazást és megfelelnek az alkotmányossági követelményeknek – közölte Gál J. Zoltán a kormányülés utáni szerdai sajtótájékoztatón, Budapesten.

“A módosítás szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel” – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: a javaslat – mint elkövetési magatartást – tartalmazza a különböző ismérvek miatti becsmérlés vagy megalázás fogalmát, és büntetni írja elő.

“Ez a cselekmény annak állítása, amely szerint a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás alapján valamely személy, vagy a személyek egy csoportja alsóbb- vagy felsőbbrendű” – mondta Gál J. Zoltán a módosításról.

Tájékoztatása szerint a bűncselekmény megvalósulásának feltétele a nagy nyilvánosság előtti elkövetés.

A kormányszóvivő közölte: a kormány előírta az igazságügy-miniszternek, terjesszen a kabinet elé további pontosítást annak érdekében, hogy büntetni lehessen a sportrendezvényeken gyűlöletre uszító cselekményeket, megnyilvánulásokat és az azokat elkövető személyeket.

Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva elmondta: a Fidesz üdvözli a Büntető törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szakaszának szigorítási szándékát.