Szeptembertől újra ellenőrzi a kórházakat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az elmúlt időszakban előfordult fertőzések miatt, s a vizsgálat eredményétől függően jogszabály-módosítást kezdeményez – közölte az MTI-vel Ungváry György országos tiszti főorvos szerdán.

Hozzátette: a módosításra azért lenne szükség, hogy a későbbiekben a kórházak ne csak a járványokat, hanem az egyes fertőzéseket is jelentsék az ÁNTSZ-nek, és így meg lehessen előzni egy esetleges járvány kialakulását. Az országos tiszti főorvos szerint a kórházak eddig csak elvétve jelentették az egyes eseteket, akkor is inkább csak tanácsért fordultak az ÁNTSZ munkatársaihoz.

Tájékoztatása szerint a nyáron befejezett vizsgálat négy hiányosságot állapított meg. Ungváry György elsőként a szakképzett asszisztensek hiányát említette. Továbbá kifogásolta az infektológiával foglalkozó szakorvosok vizitjeinek elmaradását, amelyekre szerinte azért lenne szükség, mert a higiéniás hiányosságok csak a szakembereknek tűnhetnek fel.

Szólt arról is, hogy a vizsgálat szerint helyenként a heti kötelező fertőtlenítő takarítások is elmaradnak. Végül megjegyezte, sok kórházi osztály csak ideiglenes működési engedélyt kapott, mert a higiénés követelmények között van olyan, amelynek még nem tettek eleget. Az országos tiszti főorvos szerint azonban egyik szóban forgó hiányosság sem vezethet járványhoz.

ÁNTSZ: http://www.antsz.hu