Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a mostohaapja meggyilkolásával vádolt fiatal lányt, Simek Kittyt – jelenti a HavariaPress.

A per záró tárgyalása többszöri elnapolás után pénteken 9 órakor kezdődött a Somogy Megyei Bíróságon. Simek Kitty egy év és nyolc hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést kapott, melyet azonban a bíróság három évre felfüggesztett. Anyját, aki bűnpártolás miatt állt a bíróság elé, a bíróság hét hónapi, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bírák ugyanakkor felmentették a nőt az ellene, kiskorú veszélyeztetése miatt emelt
vádpont alól. A bíróság a felfüggesztés időtartamára pártfogói felügyeletet rendelt el Simek Kitty mellé.

A vád szerint a 14 éves tótújfalusi kislány tavaly augusztus 30-án
agyonlőtte alvó mostohaapját, az őt ért bántalmazások miatt. A lány és az anya vallomásai szerint a helyi kocsmát bérlő mostohaapa éveken keresztül bántalmazta és szexuálisan zaklatta Kittyt. Kétséget kizáróan azonban nem lehetett bizonyítani a szexuális zaklatást, azt a szakértői vélemények nem erősítették meg. Kiderült azonban, hogy az anya, sőt Kitty is rendszeres fogyasztó volt az apa italboltjában. Ennél fogva a háztartást gyakorta elhanyagolták, emiatt pedig a férfi sűrűn verte a feleségét. A lány a nyomozás során mindvégig beismerte a gyilkosság elkövetését.

A bíróság a lány esetében nyomatékos enyhítő körülménynek minősítette fiatal korát, beismerő vallomásait, valamint azt, hogy apja rendszeresen bántalmazta őt a bűncselekmény előtt. Az asszony esetében ugyancsak több nyomatékos enyhítő körülményt állapítottak meg a bírák, így például a megrendült egészségi állapotát, valamint azt, hogy kislánya érdekében esett
a bűnpártolás vétkébe. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem további enyhítésért fellebbezett, az ítélet így még nem jogerős. Simek Kitty egyébként vőlegényével kéz a kézben hagyta el a tárgyalótermet, s hétfőtől egy barcsi ipari szakközépiskolában kezdi meg középiskolai tanulmányait.