A helyi önkormányzatok támogatási rendszerében lévő problémák az elmúlt évben sem csökkentek, a településeknek továbbra is gondot okozott az, hogy a beruházásokhoz megteremtsék a saját forrást – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ)vizsgálati anyagából.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentum szerint a vizsgált önkormányzatok 2003. június 17-éig az ÁSZ javaslatai alapján 13,8 millió forint jogtalanul igénybe vett céltámogatást fizettek vissza a Magyar Államkincstárba. Ezen túlmenően eleget tettek 433,4 millió forint céltámogatási-előirányzatról való lemondási kötelezettségüknek is.

Az ÁSZ közölte, hogy az önkormányzatok által időközben teljesített visszafizetés és lemondás az összes jogosulatlan támogatás-felhasználás és előirányzat-lekötés 53,8 százalékával egyenlő.

Az Állami Számvevőszék a helyi önkormányzatok beruházásainak és rekonstrukcióinak megvalósítását elősegítő központi támogatások igénybevételét és felhasználását 1991-től vizsgálja.

A helyi önkormányzatok fejlesztéseinek irányát 2002-ben is a címzett és céltámogatások rendszere határozta meg, tekintettel arra, hogy ez a támogatási forma biztosította a fejlesztési források meghatározó 50 százalékos, illetve 80 százalékos arányát.

Az ÁSZ megállapította, hogy a vizsgált beruházásoknál a közbeszerzési törvény előírását azokban az esetekben nem tartották be az önkormányzatok, amikor egyrészt nem rendelkeztek a szerződés teljesítéséhez szükséges anyagi fedezettel, illetve arra vonatkozó biztosítékkal, hogy a teljesítés időpontjában a megfelelő összeg rendelkezésükre fog állni.

Az ÁSZ véleménye szerint a beruházások lebonyolítóinak és műszaki ellenőreinek kiválasztása a vizsgált esetek 90 százalékában szabályos volt, az építőipari kivitelezők kiválasztása – néhány értékhatár alatti beruházás kivételével – közbeszerzési eljárás keretében történt.

Az ÁSZ szerint az építőipari kivitelezők közötti élesedő piaci versenyt jelzi, hogy a közbeszerzési eljárások során az elutasított ajánlattevők vélt, vagy valós sérelmek alapján az esetek 50 százalékéban jogorvoslati eljárást kezdeményeztek.

Az ÁSZ közölte, hogy a műszaki tartalom szempontjából a beruházások háromnegyede tervszerű volt, ugyanakkor elfordultak elő olyan tartalmi változtatások, melyek miatt nem kellett módosítani a központi támogatás alapját képező jogerős hatósági engedélyeket.