Érdemes figyelni az adó- és járulékfizetési határidőkre, mert az APEH egyre gyakrabban veti be az azonnali inkasszó fegyverét a filléres tartozások befizetését elmulasztó bt.-kkel és magánszemélyekkel szemben – írja szombati számában a Magyar Hírlap.

A követelésnek a bankszámláról történő leemelése azért vált népszerűvé az adóhivatal berkeiben, mert egyszerű és olcsó módszer, és így nem kell az adóellenőröknek kimenni az ügyfélhez, és lefoglalni. Ha pedig tévedés történt, legfeljebb visszautalják a pénzt, sőt, ha az APEH hibát követett el, akkor pótlékot is kap az ügyfél.

A törvény szerint az adóhivatal mindenfajta adó-és járuléktartozást beszedhet végrehajtással, amelybe a vagyontárgyak lefoglalása mellett beletartozik az inkasszó is, ráadásul erről nem kell értesíteni az adófizetőket – mondta a Magyar Hírlapnak Várszeghi György, az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője. Az osztályvezető elmondta, hogy az APEH eddig is élt végrehajtási jogával, általában a követelések 20-25 százalékát inkasszóval szedi be.

Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint meglepő, hogy az adóhivatal az inkasszót ilyen kis tételeknél is alkalmazza, az eddigi gyakorlat szerint ugyanis csak a nagyobb összegű tartozásoknál használták ezt a módszert – írja a Magyar Hírlap.