Már nem biztos, hogy csökken az ÁFA-kulcsa, kevesebb lehet a lakáshitelek-maximuma, jön az ápolási járulék

Összességében akár több is lehet az adó jövőre annak ellenére, hogy a koalíciós pártok pénteken megállapodtak a jövedelemadó csökkentésében. Ez tehát csak a személyi jövedelemadó-kulcsok már törvényben kimondott szűkítését erősítette meg. Vannak viszont más adó és járulékfajták, amelyek növekedhetnek.

A megállapodás szerint több forrásból szednék össze a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkentéséhez szükséges 12 és fél milliárd forintot. A pénzügyi kormányzat elképzelései szerint 70 milliárd forintot jelentene, ha a legmagasabb áfakulcsot mégsem csökkentenék 25-ről 23 százalékra.

Az egyszerűsített vállalkozói adót jövőre feltehetően azok is választhatják, akiknek a jövedelme meghaladja a mostani, 10 milliós felső határt, ám bevételük kevesebb, mint 15 millió forint.

Spórolni lehetne a kedvezményes lakáshitelek maximumának további csökkentésével, a mostani 15-ről 10 millió forintos összegre. A hiányzó összeg felét lehetne előteremteni a költségvetési intézményektől elvont újabb 55 milliárd forinttal.

A koalíciós keretszerződésben megfogalmazott javaslatokról a jövő heti kormányülésen döntenek.

Bővebben: http://www.tv2.hu/cikk.php?…