Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan dönt a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvényjavaslatról, a paksi üzemzavart vizsgáló bizottság felállításáról – megkezdődik a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról és a jogi segítségnyújtásról szóló előterjesztés általános vitája.

Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan dönt a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvényjavaslatról. A jogszabály lehetővé teszi, a jogosult kismamák még idén, egy összegben, adómentesen kapják meg a nekik járó, elmaradt jövedelempótlékot, amelyre mindazok jogosultak, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között voltak gyesen.

Hétfőn az interpellációs időszak után számos nemzetközi egyezményről, továbbá a paksi atomerőműben történt üzemzavar körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról határoz a parlament, kedden megkezdik a Ház a társasházakról szóló törvényjavaslat tárgyalását. Az előterjesztő szerint az új törvényben rugalmasabb, célszerűbb szabályokat határoznak meg a társasházak működéséhez és forráshoz jutásához. A javaslat kötelezővé teszi szervezeti és működési szabályzat létrehozását a hat lakásosnál nagyobb társasházaknál, és meghatározza a közös képviselő feladatait. Lényeges elem, hogy szakképesítéshez kötik a hivatásszerűen társasház kezelést végzők tevékenységét.

Ugyancsak megkezdődik a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról és a jogi segítségnyújtásról szóló előterjesztés általános vitája. Folytatják a képviselők az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról a nyári szünet előtt megkezdett általános vitát. A javaslat szerint az ország egyetlen választókerületet alkot majd. Az Európai Parlament képviselői csak politikai pártok jelöltjei lehetnek. A javaslat szerint minden pártnak 20 ezer ajánlószelvényt kell összegyűjtenie ahhoz, hogy listát állíthasson, az azokon szereplő jelöltek sorrendjét nem lehet módosítani, azaz a lista zárt. Az előterjesztés értelmében európai parlamenti képviselő nem lehet a magyar parlament tagja is egyszerre. A javaslat lehetővé teszi a választásban való részvételt – elektronikus úton – azoknak az uniós polgároknak, akik Magyarországon lakóhellyel rendelkeznek.