A vényköteles orvosságok patikán kívüli forgalmazása nemcsak tiltott, de veszélyes is a fogyasztókra.

Egy receptre kapható gyógyszereket áruló internetes honlap miatt rendőrségi vizsgálat kezdeményezését kéri az országos tiszti főgyógyszerésztől és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől a Magyar Gyógyszerész Kamara. A magyar nyelvű honlapon többek között receptköteles gyógyszereket árusítanak, holott az internetes gyógyszer-kereskedelem tilos Magyarországon, ráadásul a megrendelőket is veszélybe sodorja. A honlapon megrendelhető orvosságokat csak ellenőrzés mellett lehet szedni.

A kamara szerint a gyógyszergyártói, illetve az orvosi-gyógyszerészi felelősség csak a jogszabályban előírt úton megszerzett készítmények esetében kérhető számon.

Jelenleg minden gyógyszert, akár csak vénnyel, vagy anélkül is megvásárolható, csak patikában lehet árusítani. Ugyan már többször voltak próbálkozások a gyógyszerpiac liberalizálására, ám ezek viharokat kavartak. A legfőbb ellenérv a liberalizáció ellen, hogy ösztönzi a gyógyszerfogyasztást, és gyakoribb lesz a rossz gyógyszerszedés miatti megbetegedés.

Az Egyesült Államokon kívül öt európai államban lehet patikán kívül is gyógyszerekhez jutni, ám ezek olyan szerek, amelyek szedése nem túl kockázatos. A magyarországi javaslat szerint is elsősorban egyszerűbb fájdalomcsillapítókhoz, görcsoldókhoz, fekélyellenes készítményekhez lehetne könnyebben hozzáférni. A kérdés ugyan állítólag nincs napirenden, de az egészségügyi vezetésnek továbbra is szándéka, hogy idővel egyszerűsítsék néhány termék beszerezését.