Kedden kezdődik a társasházakról szóló törvényjavaslat tárgyalása a parlamentben. Az egymillió embert érintő jogszabály a tervek szerint lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá tenné a meglehetősen gyakori viták rendezését.

Holnap kezdődik a társasházakról szóló törvényjavaslat (ld. http://www.mkogy.hu/…927/4927.htm ) általános vitája a parlamentben. A most beterjesztett jogszabály nem változtatná meg alapjaiban a korábbi, 1997-ben elfogadott rendelkezéseket, könnyebbé tenné azonban a tulajdonosok többségének érdekérvényesí­tését, jó néhány területen pedig lecsökkentené az eddigi eltérést engedő szabályok számát. A módosítások – elfogadásuk esetén – mintegy egymillió ember mindennapjaira lesznek hatással.

A törvényjavaslat talán legfontosabb újdonsága, hogy a hat lakásosnál nagyobb társasházaknál kötelezővé tenné a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) megalkotását. Ez a dokumentum szabályozná az együttélés legfontosabb területeit, az alapító okirat ugyanis kizárólag a tulajdonjogi helyzetet taglaló, valamint az ehhez kapcsolódó ingatlan-nyilvántartási adatokat tartalmazná a későbbiekben.

Lényeges változás, hogy a korábbi kétharmaddal szemben már az összes tulajdoni hányad több mint felével el lehetne fogadni az szmsz-t. Ez jelentősen megkönnyítené a társasházak működését – mondta ismertetőjében Polgár Ildikó, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal munkatársa hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi és igazságügyi bizottsága előtt.

További módosítás, hogy közös költség hátralék esetében először írásban kellene felszólítani a nemfizető tulajdonost, majd fizetési meghagyás kibocsátását kellene kérni a bíróságtól, és csak a legvégső esetben jegyeznének be jelzálogot akkor, ha összegyűlt a jogszabályban előírt hat hónapnak megfelelő tartozás.

Nagyon fontos, hogy a törvényjavaslat elfogadását követő egy éven belül, minden társasház-kezeléssel hivatásszerűen foglalkozó közös képviselőnek vizsgát kellene tenni a feladat ellátásához szükséges alapvető jogi, gazdasági és műszaki ismeretekből. További szigorítás, hogy a közgyűlés a jövőben nem térhetne el a törvényben meghatározott szavazati arányoktól.

Devánszkiné Molnár Katalin szocialista képviselő szerint számos problémát megold a mostani előterjesztés, sürgette azonban egy olyan felügyeleti szerv létrehozását, amely a bíróság meglehetősen lassú ítélkezésével szemben gyors és hatékony szakmai kontrollt gyakorolhatna a társasházak felett.

Steiner Pál MSZP-s honatya, Belváros-Lipótváros polgármestere hozzászólásában úgy vélekedett, hogy ez a törvényjavaslat sem ad választ a társasházak finanszírozási problémáira. Hozzátette, a nehéz helyzetben lévő társasházak támogatására csak az V. kerületben egymilliárd forintot költ az önkormányzat.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a bizottság fideszes alelnöke frakciója nevében közölte, nem támogatják a törvényjavaslat általános vitára bocsátását, ugyanis az hiányosságokat tartalmaz, és az érintett civil szervezetek többsége sem mondhatta el arról a véleményét.

A bizottság a kormánypártok támogatása mellett általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést.