A Csongrád Megyei Bíróságon hétfőn megkezdődött annak a balástyai rémként elhíresült férfinek a pere, akit öt nő meggyilkolásával vádolnak.

Sz. Zoltánt a Csongrád Megyei Főügyészség több emberen elkövetett, részben aljas indokból, részben nyereségvágyból, részben előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével és lőfegyverrel való visszaélés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint Sz. Zoltán 1998. április végén egy balástyai presszóban dolgozó nővel ismerkedett meg, akit ismeretlen indokkal tanyájára csalt. Ott egy nehéz tárggyal olyan súlyosan bántalmazta, hogy a sértett a helyszínen életét vesztette. Sz. Zoltán a holttestet tanyájától 40-50 méterre elásta.

Hasonló módon végzett következő áldozatával is a balástyai férfi 1998. július közepén. A presszóbeli ismerkedést követően szintén a tanyájára csalta a fiatal lányt, akit egy kalapáccsal gyilkolt meg, a tetemet ismét tanyája közelében ásta el.

Alig egy hónappal később alkalmi kapcsolatba került egy jászkarajenői nővel, akit egy elhagyott helyre cipelt Balástya külső részén. Vitájuk során előbb leütötte, majd megfojtotta partnerét. A bűncselekmény leplezése érdekében a Budapest-Szeged közötti vasúti sínre tette a holttestet, amelyen egy éjszakai tehervonat áthaladt.

Negyedik áldozata egy korábbi ismerőse volt. A vád szerint 2000. nyarán arra beszélte rá a fiatal nőt, hogy egy tanyáról közösen lopjanak tűzoltó tömlőket. Az oda vezető út egy gyümölcsöst szelt át, ahol Sz. Zoltán megfojtotta ismerősét, a holttestet pedig a közelben elásta.

Régi ismerőse volt Sz. Zoltánnak az ötödik nő is, aki használt mobiltelefonokat vásárolt fel továbbértékesítésre. A vádlott elhatározta, hogy – ezt kihasználva – megpróbál tőle pénzt szerezni. 2001. augusztus végén vásárlással kecsegtetve leendő üzlettársát, rávette, hogy vegyen magához háromszázezer forintot és menjen el vele a tanyájára. A nőt itt megkötözte, pénzét elvette, majd megfojtotta és a közelben elásta.

A tárgyalás várhatóan szeptember 25-éig tart. A bíróság szerint a vádlott és a sértettek szexuális szokásaira vonatkozó kérdések is felmerülhetnek, ezért a per a nyilvánosság kizárásával folytatódik.