Évek óta nem engedi beadni a gyermekkori kötelező védőoltásokat három és fél éves kislányának egy szombathelyi házaspár. Ezért a városi gyámhivatal kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentette őket, arra hivatkozva, hogy így a gyerekek egészségi ellenőrzése lehetetlenné válik.

A különös ügyben tegnap kezdődött meg a Szombathelyi Városi Bíróság első tárgyalása, amelyet azonban október 9-re elnapoltak, mivel két védőügyvéd szükséges a perben.

Zöld József Balázs tudósítónknak elmondta: az oltások súlyos mellékhatásaitól tartva az oltási naptárnak megfelelő időpontban úgynevezett homeopátiás készítményeket adtak a nagyobbik gyereknek.

Angyal Márta, a Vas Megyei ÁNTSZ megbízott helyettes vezetője elmondta: Magyarországon az egészségügyi világszervezet által példaszerűnek ítélt oltási rendszer működik. Ettől eltérni senkinek sincs joga, mivel a rendszer a járványok megelőzését szolgálja. Az említett családnál sok oltás maradt el, így például a nagyobbik gyerek szervezete nem tud védekezni olyan betegségek ellen, mint a járványos gyermekbénulás, a szamárköhögés. Ezek a betegségek sok ezer gyerek halálát okozták már világszerte. A főorvos hozzátette: az egészségügyi törvény szerint, aki nem kapta meg a védőoltást, az nem mehet közösségbe.