Elkészült a pályázat, amelyben a modern Magyarország első magántőkéből épülő büntetés-végrehajtási intézményéhez keresünk befektetőket – mondta az igazságügy-miniszter az MTI-nek.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) csak olyan településen támogatja új börtön építését, ahol azt a helyben lakók is szívesen fogadják, közölte Bárándy Péter annak kapcsán, hogy Tiszaújvárosban vasárnap helyi népszavazást tartanak a kérdésről.

A hazai büntetés-végrehajtás a börtönök zsúfoltsága miatt nem töltheti be azt a nevelő, személyiségformáló funkciót, ami a társadalom védelmében, a visszaesők számának csökkentéséért fontos lenne. Az állami források szűkössége pedig nem teszi lehetővé, hogy költségvetési pénzből épüljön új börtön. Ezért van szükség magántőke bevonására – mutatott rá az igazságügy-miniszter.

“A jelenlegi 150 százalékos feltöltöttséget legalább 110 százalékra kell mérsékelni ahhoz, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfeleljünk. Ezzel csökkenthető az összezártságból fakadó feszültség, agresszivitás, és lehetőség nyílna arra is, hogy emberi életkörülményekkel ismertessük meg azokat, akiknek erre a szabad világban nem volt lehetőségük” – fejtette ki a miniszter.

A modern Magyarország történetében nem volt még példa arra, hogy a büntetés-végrehajtásba magántőkét vonjanak be, de Európában ez már évtizedek óta bevált. Többi között Franciaország és Spanyolország is így tette rendbe nyomorúságos börtönviszonyait évtizedekkel ezelőtt – tette hozzá.

“Itthon az IM magántőke bevonására vonatkozó elképzeléseire rábólintott a Pénzügyminisztérium, a pályáztatás már előkészített és napokon belül ki is írjuk” – közölte.

Leszögezte: az új börtön helyének kiválasztásakor csak azok a települések jöhetnek szóba, amelyek erre vállalkoznak. A megfelelő jelentkezők közül pedig a tárca választja ki a legalkalmasabbat. A sok szempont egyike, hogy a jelentkező minél olcsóbban, esetleg ingyen bocsássa rendelkezésre a telket.

A tárca elképzelései szerint a következő években két 700-700 férőhelyes börtön épül. Az első építése sikeres pályáztatás esetén már jövőre megkezdődhet és még várhatóan ebben a kormányzati ciklusban be is fejeződhet. Ebben az esetben nem lesz állami önrész, de lesz állami garancia. A két beruházás költségvetése mintegy 10-12 milliárd forint – mondta az igazságügy-miniszter.

“A másik börtön részben vagy egészben költségvetési forrásból épül majd, így a különböző finanszírozási formák összehasonlítására is lesz kellő alapunk” – tette hozzá Bárándy Péter.

További részletek: http://hirek.mti.hu/news.asp?…