Bár a kormányülésen nem született döntés az egyszerűsített vállalkozói adó kiterjesztéséről, azt minden szakember elismeri, hogy az eva idei bevezetése jó húzás volt. Ráadásul a kormány a jövő évi adócsökkentést részben a növekvő eva-bevételekből szeretné fedezni.

Az eva bevezetése sikeresnek bizonyult: eddig 60 ezer vállalkozás tért át egyszerűsítet adóra, ez az összes gazdasági társaság 6,7 százaléka. Az egyszerűsített vállalkozói adót főleg az ügyvédek, a könyvelők, adótanácsadók és szellemi szabadfoglalkozásúak választják.

„Az általuk fizetett adó most aktuálisan a 20 milliárd forintot közelíti meg, ezzel kapcsolatosan azt érdemes tudnunk, hogy az éves előirányzatot ezzel az összeggel nagyjából már meghaladta” – mondta Söllei János, az APEH főosztályvezetője.

Az APEH erre az évre az evából 16 milliárd forint bevételt tervezett ugyanis. A költségvetésnek nagy szüksége van az eva-forintokra, mivel a kormány részben ebből pótolná a jövő évi adócsökkentés miatti bevételkiesést. A koalíciós pártok korábban jelezték: mindenképpen kibővítik az evát választók körét. Ez valószínűleg az eddigi 15 milliós felső határ megemelését is jelenti.