Az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja kedden “kiábrándítónak” nevezte a légi utasok személyes adatainak védelméről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon eddig elért előrehaladást.

Washington a nemzetközi terrorizmus elleni harc jegyében arra kötelezi a légitársaságokat, hogy bocsássák hatóságai rendelkezésére az Egyesült Államokba tartó járataik utasainak – a helyfoglalási rendszerben nyilvántartott – személyes adatait.

Az EU idén februárban elvileg hozzá is járult ehhez, de azzal a feltétellel, hogy az amerikaiak kötelezettséget vállalnak az adatok “fokozott védelmére”, azonban a két fél nagyon is eltérően értelmezi e követelmény pontos tartalmát.

A bizottsági meghallgatáson Bolkestein elismerte, hogy az unió bonyolult problémával került szembe, amelynek megoldásakor egymással versengő vagy éppen kibékíthetetlen szempontokat kellene összeegyeztetni. Ilyenek a terrorizmus elleni harc követelményei, a személyes adatok és bizonyos politikai alapjogok védelme, a légitársaságok versenyképessége, stb.

Brüsszel fő kifogásai közül Bolkestein megemlítette, hogy az Egyesült Államok az adatok felhasználásának körét nem kívánja a terrorizmus elleni harcra korlátozni, hanem “más súlyos bűncselekmények” elleni fellépésre is ki akarja terjeszteni. Emellett az amerikaiak nem kevesebb mint 39 adatra tartanának igényt, amit a bizottság szerint nehezen lehetne az elérendő céllal arányos követelménynek tekinteni.

Az eddigi tárgyalások eredményeként Washington már letett ugyan arról, hogy az adatokat 50 éven át tárolja, de legutóbbi ajánlata is 6-7 év volt, amit az EU még mindig nagyon hosszú időnek tart.

Gondot okoz végül, hogy nem elég erősek az amerikai kötelezettségvállalások jogi úton történő betartatásának biztosítékai. Ezért az olyan esetekben, amikor ezek amerikai bíróságok előtt nem lennének érvényesíthetők, az unió szerint gondoskodni kell bíróságon kívüli jogorvoslati mechanizmusokról.