A bíróság csak azoknak ad lehetőséget az óvadék kifizetésére, akiknek a szabadulása nem veszélyezteti magát a büntetőeljárást

Eddig több mint százan szabadultak készpénzért, vagyis óvadék ellenében – a büntetőeljárásról szóló törvény július elsejei módosítása óta. Az előzetes letartóztatásban lévők közül egyre többen próbálnak élni ezzel a lehetőséggel. A bíróság azonban csak azoknak a gyanúsítottaknak ad lehetőséget az óvadék kifizetésére, akiknek a szabadulása nem veszélyezteti magát a büntetőeljárást.

Naponta átlagosan egy gyanúsított mehet haza a börtönből, mert kifizette az óvadékot. A büntetőeljárásról szóló törvény július elsejei módosítása óta már több mint száz, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottat engedtek el óvadék ellenében. Az óvadékként befizetett összeg egyébként nem kamatozik és visszajár, amikor az ügyben jogerős döntés születik. A pénzt ez alatt az idő alatt az állam használja. Az előzetes letartóztatáskor a bíróságok gyakran eleve kizárják a gyanúsítottat az óvadékfizetés lehetőségéből. Ha ugyanis a bíróság a bizonyítékok eltüntetésének, vagy a tanúk befolyásolásának a veszélyére hivatkozik az előzetes letartóztatás elrendelésekor, akkor a gyanúsított még óvadék ellenében sem helyezhető szabadlábra. A bíróságok július elseje óta háromszáznál is több, óvadék felajánlására vonatkozó kérelmet utasítottak el.