Jövőre 18-ról 16 százalékra csökkenhet a társasági nyereségadó kulcsa – ezt a javaslatot is tartalmazza a Pénzügyminisztériumban véglegesített jövő évi adókoncepció.

Noha a kormány csak szerdán dönt a módosításokról, a Világgazdaság úgy tudja: a PM már nem számol azzal, hogy változtasson rajta. A versenyképességet javító intézkedések mellett jelentősen szűkítenék a lakáshitelek adókedvezményét.

A társasági adó kulcsának csökkentése mellett további versenyképesség-javító intézkedések szerepelnek a PM javaslatában. Ezek között megtalálhatóak a Világgazdaság által elsőként közreadott versenyképességi koncepció elemei, így a 2004-től keletkezett veszteség korlátlan időre történő elhatárolásának lehetővé tétele a jelenlegi öt adóév helyett.

Lényegesen egyszerűsödnek a fejlesztési adókedvezmény feltételei is: a beruházási értékhatár 10 milliárd forintról 5 milliárdra (hátrányos térségekben 3 milliárd forintról 1,5 milliárdra), míg a létszámnövelési feltétel az eredeti 500 főről 200 főre (hátrányos térségben 300-ról 100 főre) csökken. A kedvezmény öt év helyett tíz évig lesz érvényesíthető. A kis- és középvállalkozások beruházási célú hitelhez kapcsolódó adókedvezményének felső határa 5 millióról 6 millió forintra emelkedik. Jelentősen szűkül ugyanakkor a természetbeni juttatások köre.