A minisztériumok alapvető szemléletváltására is szükség van a sikeres közigazgatási reform végrehajtásához – jelentette ki Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára Siófokon, a hétfőn kezdődött jegyző konferencián.

A minisztériumok alapvető szemléletváltására is szükség van a sikeres közigazgatási reform végrehajtásához. Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára beszélt erről Siófokon. A kijelentésre csaknem 600 jegyző, köztisztviselő kapta fel a fejét a konferencián. Az államtitkár szerint elsősorban a politika és a kormányok rettentek meg, mégpedig attól, hogy jelentős decentralizálást hajtsanak végre. A 12 éves halogatott reform most már elodázhatatlan – derült ki az államtitkár előadásából.

Az okok: először is a mostaninál sokkal jobb közszolgáltatást kell biztosítani a kis térségeknek, hogy mindenki élhessen az alkotmányban rögzített jogaival, jegyezte meg Tóth Zoltán. Másfelől, az államtitkár úgy vélte, Magyarország egyelőre nem készült fel a tagállami érdekek érvényesítésére. Az Európai Unióban ugyanis a döntések 80 százalékát a közigazgatási egyeztetés után hozzák meg, nálunk pedig még mindig túlsúlya van a politikának. Itt is a minisztériumok struktúraváltására van szükség.

Végezetül Tóth Zoltán azt várja, hogy olyan közigazgatás jöjjön létre hazánkban, amely képes a rendszerváltás óta elkövetett hibák kijavítására. Csak egyetlen példa: 1500 törvény van életben, amely feladatokat ró az önkormányzatokra. 750 esetében évek óta nincs meg rá a pénzügyi fedezet. A Belügyminisztériummal most javaslatot készítenek arról, hogy ezeket hatályon kívül helyezzék, vagy éppen a hatályát felfüggesszék, tette hozzá Tóth Zoltán, aki úgy vélte, ha a költségvetés és az Európai Unió viszonylag kevés forrást tud biztosítani a közigazgatás reformjához, akkor meg kell fontolni a magántőke bevonását. Az ilyen együttműködésnek megvannak a tisztességes formái, mondta Tóth Zoltán.