A német szerzői jogi törvény a közeljövőben esedékes átdolgozása kapcsán tartott első szimpózium keretén belül a lemezipar képviselői a világszerte elfogadott magáncélú másolatok készítése lehetőségének betiltását követelte.

A kiadók ezen kívül a kalózkodás elleni drasztikusabb fellépést, valamint a sugárzási lehetőséget megszigorítását is el szeretné érni. Utóbbi módosítások következtében például a jövőben nem minden adó sugározhatna tetszőleges zenét.

“A tömeges másolás súlyos fenyegetés a zenepiac számára. A szerzői jogi törvény további módosítása körül zajló vitában ezért a magáncélú másolatok jogának visszavonását követeljük”, mondta Gerd Gebhardt, a német lemezkiadók szövetségének elnöke.

Bár a javaslat az analóg másolatok készítését továbbra is biztosítaná, azonban illegális cselekménynek minősítené a kifejezetten a szerzők engedélye nélkül készült digitális magánkópiák készítését.

Ezen kívül a kiadók azt is szeretnék elérni, hogy a rádióadók ne sugározhassanak szabadon bármilyen a piacon kapható művet, hanem csak a videók esetében már megszokott módon, csak jóval a piacra dobás után közvetíthessék a műveket a nagyközönség felé.

Az illegális internetes másolás visszaszorítására a lemezipar azt is szeretné elérni, hogy a szolgáltatók kötelesek legyenek a tudomásukra jutó illegális tevékenységek ellen fellépni, és ehhez az állam biztosítsa számukra a megfelelő jogokat is.