A fővárosi bíróságok csak fokozatosan tudják pótolni azokat a szakembereket, akik július elsejétől a fővárosi táblabíróságnál helyezkedtek el – derült ki egy tegnapi tájékoztatón. Ugyanakkor a táblán is kevés a jogász. Ennek az ítélkező fórumnak decembertől új elnöke lesz.

Az igazságszolgáltatás egy-két éven belül bizonyosan nem lesz gyorsabb, mint eddig volt – mondta Lukács Zsuzsa, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. A bírósági vezető úgy véli, a csodában bíztak, akik azt remélték, hogy fél év múltán érzékelhető lesz a javulás.

A tábla munkájának színvonala, tárgyalótermeinek kulturáltsága – szakmai vélemények szerint – messze felülmúlja az átlagot. Viszont az is igaz, hogy kiváló szakembereket sikerült összegyűjteniük. A 74 bíró közül 22 a Legfelsőbb Bíróságról, 28 pedig a Fővárosi Bíróságról (FB) érkezett.

Gatter László, az FB elnöke egy tájékoztatón tegnap azt hangsúlyozta, hogy a szakembereket csak úgy tudják pótolni, hogy a kerületi bíróságoktól vesznek fel embereket. A pályáztatás, a kinevezés szükségképpen hosszadalmas, és a kerületekben is pótolni kell a távozókat.
Lukács Zsuzsa táblaelnök szerint ugyanakkor az ítélőtáblán is kevés a bíró: a három büntetőtanács mellé feltétlenül szükséges még egy. Mint mondta, sok és bonyolult bűnper érkezik hozzájuk. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) előbb valószínűleg más bíróságokról kellene ide beosztania embereket, később pedig gondoskodnia kell a végleges megoldásról is.
Az igazságszolgáltatásra egy ideig még permanens átalakulás vár. A debreceni és a győri ítélőtábla 2005. január elsejére tervezett felállítása ismét átrendezi a sorokat, hiszen a jelenlegi három táblabíróság működési területe megváltozik.