Az MDF nem támogatja a kormánynak a gyűlöletbeszéd büntethetőségére vonatkozó Btk.-módosítási javaslatát – közölte Dávid Ibolya pártelnök szerdán az MTI-vel.

Hasonló kísérleteket az Alkotmánybíróság már két alkalommal is alkotmányellenesnek minősített, kiemelve a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát – tartalmazza az MDF-elnök, volt igazságügy-miniszter közleménye.

A kormányszóvivő szeptember elején tájékoztatott arról, hogy “a módosítás szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel”. A javaslat mint elkövetési magatartást tartalmazza a különböző ismérvek miatti becsmérlés vagy megalázás fogalmát, és büntetni írja elő.

“A véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozása lehetőséget ad arra a törvényben, hogy ismételten a hatalomvédő, és ne az egyén méltóságát védő funkció érvényesüljön” – mutat rá Dávid Ibolya.

Emlékeztet arra, hogy az előző kormány Igazságügyi Minisztériuma kidolgozott egy javaslatot, amely “pontos, egyértelmű volt és kiküszöbölte a nehezen érthető és nehezen értelmezhető fogalmakat: izgat, uszít, becsmérel, megaláz, eszmét terjeszt”.

“A Magyar Demokrata Fórum azért nem támogatja a kormány javaslatát, mert az a korábban alkotmányellenesnek minősített fogalmakkal és azok szinonimáival próbálkozik ismét” – írja a közleményben az MDF elnöke.

A kormányülést követően az SZDSZ is jelezte, hogy nem ért egyet a Büntető törvénykönyv módosításának a kormány által elfogadott tervezetével, amely a gyűlöletbeszéd szabályozására vonatkozik. “A gyűlöletbeszéd, az uszítás megfékezése az SZDSZ szerint is fontos, ugyanakkor a szólásszabadságot semmilyen “nemes cél” érdekében nem lehet korlátozni.”