Jövőre a minimálbér mértékéig adó- és járulékmentes lesz a felsőoktatási hallgatók minden olyan jövedelme, amit az intézmény falai között végzett munkáért kapnak. Az oktatási tárca szerint a döntés nem ró többletterhet a költségvetésre.

Január elsejétől a hallgatóknak – a minimálbér mértékéig – nem kell járulékot és szja-t fizetniük az olyan jövedelem után, amit oktatáshoz vagy kutatáshoz kapcsolódó munkáért kapnak. Az Oktatási Minisztérium (OM) erről szóló javaslatát szerdai ülésén fogadta el a kormány.

A tárca csütörtöki közleménye szerint a döntés az egyetemi és főiskolai campusok keretei között megvalósuló munkakörökre vonatkozik: a laboránsokra, a demonstrátorokra, az informatikusokra, a könyvtárakban, kollégiumokban, sportcentrumokban, hallgatói szolgáltató központokban dolgozó hallgatókra.

Az egyetemek és főiskolák saját hallgatóik közül választhatnak munkatársakat, akik az így vállalt munkájukkal közreműködő partnerei, megbízható munkatársai lesznek a tanszékeknek, a felsőoktatási intézményt működtető gazdasági, üzemeltetési szervezeteknek. A rugalmas munkarendű hallgatói munkavégzés a költségvetés számára sem jelent többletterhet, és a hallgatói jogállást megtartó munkavállalás az intézmény számára is költségmegtakarítást jelent – olvasható a közleményben.