Az Európai Bizottság illetékesei szerint kérdőjelessé válhat a Ryanair és más “olcsó” légitársaságok üzleti modellje a bizottság jövő hónapban esedékes döntése után.

Ezt az egyik brüsszeli illetékes azután fogalmazta meg, hogy az ír Ryanair légitársaság csütörtökön Franciaországban pert vesztett, a bíróság ugyanis fenntartotta a döntést, miszerint a Ryanair nem indíthat új Strasbourg-London közötti járatot helyi szubvenciók segítségével. A bizottság már októberben megkérdőjelezte a Ryanair által a Brüsszel közeli Charleroi repülőtéren élvezett előnyöket.

A Ryanair 1,7 millió utast szállít évente Charleroi repülőteréről, amelyet 1997-ig szinte senki sem használt. A vallon kormány, amely a kis repülőtérnek 80 százalékban tulajdonosa, 15 évre szóló szerződés keretében sokféle támogatást juttatott a Ryanairnek, amely ezek révén tudta jegyeit több európai célpontra a 12 eurós szintre levinni. Az utasonkénti két eurót kitevő leszállási díj helyett a Ryanairnak csak 1 eurót kell fizetnie utasonként, csomagkezelési terhei pedig szintén csak 1 eurót tesznek ki utasonként, a szokásos tarifa egytizedét.

Az Európai Bizottság kifogásolja azt, hogy közpénzeket juttatnak egy légitársaságnak, amivel a Ryanair működési költségeit le tudja szorítani és ezzel jogtalan előnyökhöz jut versenytársaihoz képest. A bizottság korábban a manchasteri repülőtér hasonló gyakorlatát elfogadta, de ez utóbbi esetben a támogatásoknak valamennyi légitársaság a haszonélvezője volt.