Az Oktatási Minisztérium szakmai véleménye szerint a hallgatók jogai sérülnek akkor, ha egy egyetem korábban biztosította a második szak államilag finanszírozott formában történő elvégzését, szabályzatában nem korlátozta azt, és a hallgatókat nem tájékoztatta arról, hogy tanulmányaikat ily módon nem folytathatják a képzés végéig – közölte a szaktárca az MTI-vel pénteken.

Az OM annak kapcsán foglalt állást, hogy az ELTE egyes hallgatói sérelmezték, hogy ez év őszétől már költségtérítést kell fizetniük “B-szakosként” a politológia képzésért.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek viszont az az álláspontja, hogy a bölcsészettudományi karról az újonnan alakult társadalomtudományi karra került szakokon párhuzamos formában, tehát költségtérítéses képzésben folytathatók a tanulmányok.

Az oktatási tárca ugyanakkor tudatta, hogy a felsőoktatási törvény módosítása értelmében a hallgatói jogorvoslat feltételeinek megteremtése intézményi hatáskörbe tartozik. Ha ezt a hallgató nem fogadja el, lehetősége van bírósághoz fordulni, a minisztériumnak azonban az intézményi működésbe közvetlen beavatkozásra nincs lehetősége.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…