Ötszáz pedofilt láthatnak el elektromos jelkövető berendezéssel Nagy-Britanniában, írja a The Observer. Sokak szerint a lépés forradalmasíthatja a szexuális bűnözők kezelését és felügyeletét.

A Sky Guardian brit cég néhány hét múlva tárgyalásokat kezd az egészségügyi minisztériummal arról, hogy több száz önkéntes pedofil részvételével próbálják ki az általuk kifejlesztett jelkövető rendszert a gyakorlatban. A kijelölt elítélteket próbaidőre szabadon engednék.

Szabadságjogi szervezetek aggályaikat fejezték ki a kísérlettel kapcsolatban. Szerintük ugyanis ezeket az emberekkel éreztetni kellene, hogy a társadalom normális tagjai, és nem a bűnös és ártatlan állapot között tartani őket.

A gyermekek védelméért síkra szálló politikusok ugyanakkor üdvözölték a bejelentést. Dan Norris, a Munkáspárt képviselője, aki saját magán is ki fogja próbálni a jelkövetőt, elmondta: “Ismerem a veszélyt, amit a pedofilok jelentenek. Tudom, nem lehet megállítani, hogy a rossz dolgok megtörténjenek, de legalább a kockázatot kisebbíteni tudjuk. Ki kell próbálnunk, hogy legalább megtudjuk, működik-e egyáltalán.”

A pedofíliával foglalkozó szakértők szerint sem túl jó megoldás a jelkövető rendszer, mivel nem biztosítja az azonnali kapcsolatfelvételt, amely döntő momentum lehet a bűntett elkövetésekor.

A műholdas rendszerrel összekötött jelkövető alkalmas lenne arra, hogy viselőjének hollétét három méteres pontossággal meg lehessen állapítani, és egy naplót is készít arról, hol, merre járt a bedrótozott személy.

Bővebben: http://index.hu/…921tracking/