A Napi Gazdaság értesülése szerint 2004 második felében kezdődhet meg az új belkereskedelmi törvény szakmai egyeztetése. Az eredeti tervek szerint még az idén tárgyalta volna a parlament a törvényt, így ehhez képest jelentősen csúszik a piac áttekinthető szabályozási környezetének kialakítása.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megújult kereskedelmi és fogyasztási főosztálya továbbra is az egyik legfontosabb feladatának tartja a belkereskedelmi törvény – év elején megkezdett – kidolgozását és annak mielőbbi elfogadtatását. Kozák Tamás, a szaktárca nemrég kinevezett főosztályvezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy munkacsoport alakult a szabályozó elkészítésére. Reményei szerint az alapelvek kidolgozását követően a jövő év második felében kezdődhet meg a törvény szakmai egyeztetése, amelybe – többek között – szeretnék bevonni az érdekvédelmi szervezeteket is.

Kozák úgy látja, hogy a kis- és közepes méretű társaságoknak igen nagy szükségük van egy áttekinthető szabályozási környezetre, ám a jelenlegi, 25 évvel ezelőtt készült törvény megújítása, illetve a modern kornak megfelelő regula kidolgozása a piac összes szereplője számára központi kérdés. Az új kereskedelmi törvény kidolgozását 2003 elején vállalta a minisztérium; februárban Pongorné Csákvári Marianna helyettes államtitkár úgy vélte, hogy az idén a parlament elé kerülhet a jogszabály. Ehhez képest jelentős csúszásnak tekinthető a mostani helyzet, ám Kozák szerint annak nem sok értelme lenne, hogy kapkodva az asztalra tegyenek egy új kereskedelmi törvényt.

A szabályozó kidolgozását a meglehetősen összetett kereskedelmi piacra, illetve az uniós jogszabályokkal való összhangra tekintettel rendkívül körültekintően kívánják előkészíteni. Céljuk egy olyan törvénytervezetet megalkotása, amely hosszú távon segíti és szabályozza az ágazatot. Többen úgy vélik, etikai kódexre lenne szükség. Azt sem tartanák néhányan elképzelhetetlennek, hogy a kereskedelmet érintő jogszabályokat a polgári törvénykönyvbe illesszék. Kozák úgy véli, a korábbi törvénytervezetek alapelveiből több pontot érdemes hasznosítani. Mindenképpen áttekinthető szabályozást kell létrehozni – a jelenlegi kusza jogi helyzet senkinek sem érdeke.