A bíróság csütörtökön dönt a tegnap őrizetbe vett ingtalannepperek és földhivatali ügyintézők előzetes letartóztatásáról. A rendőrség rajtuk kívül a gyorsabb ügyintézésért fizető ügyfelek felelősségét is vizsgálhatja.

A rendőrök egyelőre nem árulják el, hogy a nyomozás során azokat az ügyfeleket is meghallgatják-e, akik állítólag fizettek a gyorsabb ügyintézésért. Ügyvédi vélemények szerint azonban, ha történt vesztegetés, akkor az ügyfelek felelőssége is felvethető. A rendőrök azt vizsgálhatják, hogy az ügyfelek tudták-e, mire használják a pénzüket.

“Amennyiben az ügyfelek tudták azt, hogy az általuk adott pénzből a nepper vagy az a cég, amelyiket a soron kívüli ügyintézéssel megbíztak, átad a földhivatali ügyintézőnek, vagy megállapítható, hogy erről tudniuk kellett, abban az esetben büntetőjogi felelősség terheli őket vesztegetésért” – mondta Fekete Tamás ügyvéd.

Az ügyvédek szerint az is csak enyhítő körülmény lehet, hogy az ügyfelek esetleg másképp nem tudták volna elintézni például az építési engedélyüket, vagy elestek volna egy kölcsöntől. Azt mondják, a fő probléma, hogy a földhivatalban gyakran hónapokig vagy évekig tart az ügyintézés, és ennek semmilyen szankciója sincs.

“Alapvetően a korrupció melegágya a határidők be nem tartása. Az ügyfelek próbálnak valahogy segíteni az ügyükön, hogy az valahogy haladjon. Sajnos ilyenkor előfordul, hogy külső segítséget vesznek igénybe, ami aztán rosszul sül el, mint jelen esetben is” – nyilatkozta Sztrókay Eszter ügyvéd. A Fővárosi Kerületek Földhivatalában eléri a százezret azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket nem tudnak a törvény szabta 60 napos határidőn belül elintézni.