Oroszország mindaddig nem ratifikálja a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyvet, amíg nem kap biztosítékokat érdekei védelmére – közölte a Kreml a hétfőn Moszkvában megnyíló klímaváltozási világkonferencia előtt.

Az orosz elnöki adminisztráció szerint a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló jegyzőkönyvet csak abban az esetben ratifikálja Oroszország, ha a nyugati cégektől konkrét javaslatok érkeznek közös programok végrehajtására. Ilyen javaslatokat Moszkva eddig nem kapott. A világméretű klímaváltozásról szóló ENSZ-keretmegállapodáshoz csatolt jegyzőkönyvben 1997 decemberében 38 fejlett ipari ország vállalta: a 2008 és 2012 közötti időszakra az 1990-es szinthez képest 5,2 százalékkal csökkenti az üvegházhatásban szerepet játszó hat gázféleség, főleg a széndioxid kibocsátását.

„A kiotói jegyzőkönyv egész sikere Oroszországon múlik” – nyilatkozta Boerge Brende, az ENSZ bizottságának elnöke. Az 1997-es paktumba, az Egyesült Államok 2001-es kiugrását követően, ugyanis Oroszország jóváhagyása lehelhetne újra életet. Az orosz szavazat gyakorlatilag vétó-erővel bír, hiszen a Kiotói-egyezményben van egy kikötés miszerint addig nem lép a jegyzőkönyv teljesen életbe, amíg az országok 55 százaléka nem ratifikálja. Eddig csak 44 százalék gyűlt össze, de Oroszország a maga 17 százalékával képes lenne átbillenteni a mérleg nyelvét. Az orosz kormányzat mostani késlekedését alapvetően azzal magyarázza, hogy a jegyzőkönyv nyomán felmerülő kérdéseket egyelőre csak vizsgálja, és a döntést ezután hozza meg. A szakértők mégis gyanakszanak, hogy az ország vezetése biztosítékokat akar arra, hogy az egyezmény ratifikálása számára gazdasági hasznot fog hozni. A moszkvai környezetvédelmi minisztérium áprilisban közölte: Oroszország még idén ratifikálja a jegyzőkönyvet, de előtte tisztázni kell a nemzetközi közösség pénzügyi hozzájárulását a klímavédelemhez.

Moszkva szerint a káros gázok kibocsátásának csökkentését célzó oroszországi beruházásokra legalább 3 milliárd dollárra van szükség. Oroszország elsősorban európai, japán és kanadai vállalatok ajánlatait várja. A hétfőn kezdődő konferencia előtt közzétett orosz állásfoglalás szerint bár Oroszország 17 százalékkal részesedik a globális felmelegedésért felelős gázok kibocsátásában, ugyanakkor az ország egész területe a világon a légkörbe kerülő összes széndioxid csaknem 40 százalékát nyeli el. Oroszország azzal, hogy ilyen nagy mennyiségű széndioxidot “szív magába”, jelentős mértékben hozzájárul a világ környezetvédelméhez – olvasható a közleményben. Oroszország – közölte a Kreml – már minden ökológiai kötelezettségét teljesítette: 1990 óta egyharmadával csökkentette a károsgáz-kibocsátást.