Az elmúlt években a fiatalok körében az életmód része lett a legális, illetve illegális drogok használata. Ezt állapította meg egy nemrégiben Szolnokon készült felmérés. A fiatalok rendszeresen és egyre többet költenek drogra, alkoholra és cigarettára. A megkérdezettek közül minden tizedik kisiskolás a marihuánát könnyen megvásárolható illegális kábítószernek tartja.

A szolnoki felmérés szerint a 18 éven aluliak havonta átlagban 2 891 forintot cigarettára, 2391 forintot alkoholra, 6059 forintot, pedig drogokra költenek. Többségük 12, 13 évesen fogyaszt először alkoholt vagy szívja el az első cigarettát. Pedig a szakember szerint fontos lenne, hogy a fiatalok minél később találkozzanak a legális és illegális drogokkal.

“Nagyon lényeges lenne, hogyha a család a társadalom az oktatási intézmények abba az irányba próbálnák a diákok nevelő tevékenységével kapcsolatos munkájukat vinni, hogy minél későbbi életkorban találkozzanak a fiatalok ezekkel a szerekkel, ha már nem lehet megakadályozni azt, hogy abszolút ne nyúljanak hozzá” – mondta el Szappanos József, a Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke az RTL Klub Híradójának.

A szülők azonban általában nem is tudnak arról, hogy gyermekük drogot fogyaszt, és a felmérés szerint van olyan család is, ahol tudomásul veszik, illetve nem szólnak semmit a gyermek drogozása miatt. Pedig ha egy fiatal rendszeresen dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt akkor nagyobb a valószínűsége, hogy drogozik is. A fiatalok első drogélménye általában a marihuánához kötődik. Ezt a drogot minden tizedik általános iskolás könnyen beszerezhetőnek tartja, és nemcsak a szórakozóhelyeken tudják megvásárolni. A Szolnokon készült felmérés tapasztalatai szerint a kábítószert kipróbáló vagy fogyasztó fiatalok két százaléka az iskolákban jut hozzá a droghoz.