Kevesebb a munkahelyeken dohányzók száma, és csökkent a nem dohányzók védelme érdekében kirótt hatósági bírság összege. Az ÁNTSZ szakemberei az elmúlt napokban több mint nyolcezer munkahelyen, köztük vendéglőkben, mozikban, szerkesztőségekben vizsgálták: miként érvényesülnek a gyakorlatban a nem dohányzók védelmére hozott előírások.

A szakhatóság az idén már harmadszorra vette górcső alá a munkahelyeket és a közforgalmú intézményeket. Januárban még nyolcmillió forintot, most már csak négymillió forintot szabott ki összesen büntetésként a „dohánykommandó”. Kirívó szabálytalanságot nem találtak, a leggyakoribb probléma a kijelölt dohányzóhelyiségek hiánya, vagy a szabálytalan kijelölés volt. Az ellenőrzött munkahelyeken dolgozóknak csak negyede vallotta magát dohányosnak, miközben a felnőtt lakosság körében ez az arány jóval magasabb, hiszen honfitársaink 34 százaléka dohányzik.

A szabályok szigorítása miatt némi változás érezhető a dohányzási szokásokban, viszont a statisztikai adatok nem támasztják alá, hogy csökkent volna a dohányzók száma.