A legális bevándorlás könnyítését és az illegális bevándorlók elleni keményebb fellépést szolgálja az új spanyol bevándorlási törvény, amelyet hatalmas többséggel fogadott el csütörtökön a madridi parlament.

Az új jogszabály szigorúbb intézkedéseket irányoz elő az engedély nélkül Spanyolországban tartózkodó külföldiek ellen, megkönnyíti a kitoloncolást és számos kötelezettséget ró a közlekedési vállalatokra. Eszerint a fuvarozók kötelesek lesznek értesíteni a hatóságokat olyan esetekről, amikor utasaik nem utaznak vissza a menetjegyükben szereplő időpontban, s az együttműködés elmulasztása kemény pénzbírságot von maga után.

A kormányzó konzervatív Néppárt (PP) által beterjesztett szigorú bevándorlási törvényt 254 szavazattal, 14 voks ellenében és 12 tartózkodás mellett fogadta el a spanyol parlament. A jogszabály mellett szavaztak az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt képviselői is azon alku alapján, amelyet a nagy horderejű társadalmi problémák kezelésében való együttműködéséről kötött a két nagy spanyol párt.

Az új bevándorlási törvény 2004. január 1-jén lép életbe, ha a szenátus változtatás nélkül jóváhagyja azt – jelentette az AFP francia hírügynökség.

Hivatalos adatok szerint 1,5 millió külföldi él Spanyolországban, köztük 600 ezer latin-amerikai. Az SOS Racismo szerint több mint 600 ezer bevándorló engedély nélkül tartózkodik az ibériai országban.