Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva). Ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárdot – adta hírül az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közleménye.

Az APEH felhívja a figyelmet arra, hogy az eva harmadik negyedévi fizetésének határideje 2003. október 12-e. Az APEH második negyedévi fizetéseket is elemezte, ennek során kiderült, hogy a bevételt realizáló vállalkozások aránya az első negyedévhez viszonyítva 45-ről 62 százalékra nőtt, és 29-ről 2 százalékra csökkent az eva-fizetésre kötelezett, ám azt elmulasztók aránya.

Az evások tehát nagymértékben javuló jogkövetést, együttműködési – adófizetési – készséget tanúsítottak. Az APEH közleménye emlékeztet arra, hogy az eva 2003-ban bevezetett új adónem, amelynek lehetőségeivel mintegy 60 ezer egyéni és társas vállalkozás él. Az új adó éves összege a bruttó – áfával növelt – bevétel 15 százaléka, amelynek előlegét negyedévente kell befizetni.

Az első fizetési határidő lejárta után az derült ki, hogy 9864 evás folyószámlájára nem történt eva-előleg könyvelés. Az APEH vezetése vizsgálatot rendelt el, amelynek során a mulasztók mintegy 10 százalékát ellenőrizték. A vizsgálatba bevont adózók 67 százaléka egyéni, 33 százaléka pedig társas vállalkozás volt, tükrözve a mulasztók vállalkozásforma szerinti megoszlásának arányát.

Az APEH-ellenőrzések augusztus elején fejeződtek be. Megállapították, hogy az adóelőleget nem fizető evások 55 százalékának nem keletkezett bevétele, következésképpen nem is kellett evát fizetnie. A maradék 45 százalék vizsgálata során kiderült: 29 százalékuk átutalta az evát, de az nem jelent meg a folyószámlájukon. Az ok egyszerű: nem az eva, hanem más szja-, társasági adó, folyószámlára utaltak. A fennmaradó adózó jó számlaszámot jelölt meg, ám bankja rossz számlaszámra továbbította az összeget illetve jó számlaszámra, de nagy késedelemmel fizettek.

Azok, akik egyáltalán nem fizettek, azzal indokolták mulasztásukat, hogy nem tudtak erről a kötelezettségükről, a teljesítés módjáról vagy az eva összege nem érte el az ezer forintot illetve pénzügyi nehézségeik voltak. A revíziók mindenesetre rendkívül pozitív hatással jártak: az adózók többsége még a vizsgálat lezárása előtt pótolta mulasztását – mutat rá az adóhivatal közleménye.