Silvio Berlusconi beszédével nyílt meg szombat reggel az Európai Unió alkotmánytervezetérõl tárgyaló kormányközi konferencia Rómában. Az olasz külügyminiszter megerősítette azt az információt, hogy a magyar javaslat a kisebbségek alkotmányos védelmére eséllyel pályázik a napirendre kerülésre.

Silvio Berlusconi beszédével nyílt meg szombat reggel az Europai Unió alkotmánytervezetérõl tárgyaló kormányközi konferencia Rómában. Az olasz kormanányfõ az EU soros elnökeként arról beszélt, hogy egy olyan alkotmányt kell kidolgozni, amely minden tagállam számára elfogadható, hiszen a tagok egyet nem értését egyetlen alkotmány sem élné túl. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egyetlen tagállamnak sem lenne szabad megakadályozni a többieket a kompromisszum kialakításában. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a konferencia a tervezett idõben, azaz még decemberben sikeresen be tudja fejezni munkáját egy új alkotmányt adva az európai közösségnek.

Medgyessy Péter magyar kormányfõ felszólalásában kérte, hogy a konferencia vegye napirendjére a nemzeti és etnikai kisebbségek alkotmányos védelmének kérdését, jelezte, hogy Magyarország ragaszkodik az “egy ország egy biztos” elvéhez, a rotációs elnökseg fennmaradásához, és javasolta, hogy a megerõsített együttmûködés keretében dolgozzanak ki egy olyan szabályrendszert, amellyel elkerulhetõ az integráció széttöredezettségének veszélye, es amely közösségi eszközökkel is támogatja a késõbb csatlakozók felzárkozását. Délelõtt a miniszterelnökök csak felsorolták, hogy milyen kérdéseket szeretnének napirendre vétetni a konferencián.

Bővebben: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…