Az EU külügyminiszterei elfogadták az európai politikai pártok működésére és finanszírozására vonatkozó szabályozást, amely a 2004. júniusi európai parlamenti (EP-) választást követően lép érvénybe.

A szabályok értelmében azok a tömörülések számítanak európai pártnak, amelyek a tagállamok legalább egynegyedében bírnak megválasztott európai, nemzeti vagy regionális parlamenti képviselővel, illetve az utolsó EP-választáson legalább ennyi országban megkapták a szavazatok minimum 3 százalékát. Ezen pártok közösségi támogatásra számíthatnak tevékenységük ellátásához. Ennek összegéről az unió mindenkori éves költségvetése rendelkezik, a most elfogadott rendelkezés mindössze a pénz szétosztásának elveit rögzíti.

A források 15 százalékát egyenlő alapon kell szétosztani valamennyi tömörülés között, 85 százalékot pedig az EP-be jutott pártok kapnak, képviselőik számával arányosan. Az adományokkal kapcsolatban minden, 500 eurót meghaladó tételről be kell számolniuk a pártoknak. Egy támogató évente legfeljebb 12 ezer eurót juttathat pártjának.

Az európai pártok költségvetésükből egyetlen centtel sem támogathatják a nemzeti tagpártok által folytatott EP-választási kampányt, ezt az adott szervezetnek saját forrásaiból kell finanszíroznia. A kampánystratégiát és a plakátok megjelenését illetően sem az európai pártok központi akarata érvényesül.