Jövő május 1-jétől az új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió területén. A változás kapcsán még folynak az egyeztetések, új rendszert kell kidolgozni például az utazási korlátozásra, az útlevél bevonása nem lesz már elég.

2004. május 1-jétől az új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió területén, ám az ezzel kapcsolatos egyeztetések és a technikai részletek kidolgozása még tart – írja a Népszabadság.

Jelenleg a bűnüldöző hatóság, de akár az APEH kezdeményezésére is lehetőség van arra, hogy a büntetőeljárás hatálya alatt állókat, illetve mindazokat, akik jelentősebb köztartozást halmoztak fel, kizárják az utazásból. Ennek érdekében ma bevonják az érintett útlevelét. Ha azonban az uniós határokat személyivel is át lehet majd lépni, az utazási korlátozás érvényesítésére más megoldást kell keresni.

A határőrségi nyilvántartások alapján mindenkit ellenőrizhetnének a határon, de a határregisztráció megszűnt. A gyorsabb átléptetés érdekében a magyar utasoknál ma már csak a személyek azonosítását végzik el, illetve az úti okmányok érvényességét vizsgálják, így pedig nincs mód az utazásból kizártak kiszűrésére. Ezért vissza kellene állítani az okmányok gépi ellenőrzését, de szóba jöhet az is, hogy a külföldre utazás tilalmát az unión belül nem érvényesítenék. Ez utóbbi megoldás sem veszélyeztetné a bűnüldözés érdekeit, hiszen a közösség területét személyi igazolvánnyal senki sem hagyhatná el, és aki nem tér haza, azt bármely uniós tagállam rövid úton visszatoloncolja.