Négypárti egyeztetést hív össze csütörtökre az informatikai tárca a hírközlési törvény módosításáról, a médiatörvénnyel összefüggő változtatások miatt – közölte Kovács Kálmán miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatóján.

A hírközlési törvény módosítása négy ponton indokolja a parlament kétharmadának támogatását igénylő médiatörvény megváltoztatását – mondta Pető Iván szabad demokrata parlamenti képviselő, az egyeztetés szükségességéről szólva.

Közölte, hogy a médiatörvényt érintő módosítások egyrészt a piacépítésben lévő korlátokat, másrészt technikai akadályokat szüntetnének meg.

Pető Iván szólt arról, hogy “Magyarország erősen kábelezett ország”, körülbelül kétmillió háztartásba jut el valamilyen szolgáltatás kábelen keresztül. Hozzátette, hogy a kábelszolgáltatásoknak körülbelül a fele alkalmas adatátvitelre.

A hírközlési törvény módosításának egyik célja szavai szerint az, hogy jobban épüljön ki a kábelrendszer, illetve, hogy ahol kiépül, ott alkalmas legyen adatátvitelre is.

Kovács Kálmán azt mondta: a szakma egyetértését bíró és az uniós normákhoz igazodó elektronikus hírközlési törvényjavaslat az első válasz az információs társadalom kihívásaira.

Az előterjesztés elsősorban a fogyasztót és a dinamikus piacot helyezi a középpontba – mondta az informatikai miniszter.

A törvényjavaslat főbb elemeit ismertetve kitért a számhordozhatóságra, a szabad szolgáltató-választásra, a rászorultsági alapon történő szolgáltatásra, illetve az ingyenes, részletes számlaadás kötelezettségére.