A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) január 28-án egyértelműen elismerte, hogy saját adminisztrációs hibája miatt nem jelent meg a Országos Választási Bizottság állásfoglalása, ezért az Országos Választási Irodát semmiféle felelősség nem terheli – jelentette ki az iroda vezetője kedden Budapesten.

Rytkó Emília, az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén elmondta: a testület tavaly április 18-án tárgyalta a kérdéses beadványt, akkor a bizottság minden tagja tudomásul vette, hogy három nappal az országgyűlési választások második fordulója előtt vélhetően “semmi realitása nincs annak”, hogy a közlemény megjelenjen. Az Országos Választási Iroda saját eszközein – interneten és intraneten – a választási szervekhez aznap éjszaka eljuttatta az OVB állásfoglalását.

A Magyar Közlöny 2003. szeptember 23-án megjelent 110. számában közzétette az OVB-állásfoglalás hatályában történő fenntartását. Ebben a szavazás titkossága kapcsán arról írnak, hogy tilalmazott minden olyan magatartás, amely bármilyen módon a voksoláson még meg nem jelent választópolgárokról tájékoztatást ad arra nem jogosult szerveknek, szervezeteknek, személyeknek.

A sajtóban megjelent, az Országos Választási Irodát érintő állítások alkalmasak arra, hogy fél évvel a európai parlamenti választások előtt megrendítsék a bizalmat az Országos Választási Iroda és a több ezer, a választásokkal kapcsolatos feladatokat tisztességgel, becsülettel, pártoktól függetlenül végző köztisztviselő iránt – fűzte hozzá Rytkó Emília, aki az irodát ért támadást “méltatlannak, igaztalannak” tartja, ezért visszautasítja.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…