A SunnComm Technologies várhatóan pert indít az ellen az egyetemi hallgató ellen, aki nyilvánosságra hozta, hogy a társaság legújabb fejlesztésû audió CD másolásvédelmének megkerüléséhez csak a Shift gombot kell lenyomi.

A SunnComm Technologies legújabb audió CD másolásvédelmi technológiája a közelmúltban debütált a BMG egyik, az Egyesült Államokban kiadott lemezén. A megoldás egy olyan szoftverre épült, amely a CD meghajtóban helyezésekor automatikusan elindul Windows alatt, és megakadályozza a zenesávok leolvasását.

A technológia azonban egy óriási hibát tartalmaz, mivel a társaság fejlesztõi arról megfeledkeztek, hogy a Windows AutoRun funkciója, amely egy megfelelõen kialakított CD-n a behelyezést követõen elindít egy meghatározott programot, könnyedén kikapcsolható.

John Halderman, a Princeton-i Egyetem hallgatója a napokban saját weboldalán jelentette be, hogy a SunnComm által korszakalkotónak nevezett, új másolásvédelmi technológia a Shift gomb lenyomásával hatástalanítható. A SunnComm a társaság hírnevén esett csorbát most úgy próbálja helyrehozni, hogy pert indít az egyetemista ellen: A vád az 1998-as Digital Millennium Copyright Act elnevezésû amerikai törvény megsértése, mivel Haldermann elárulta a nyilvánosságnak, hogy a Shift gomb nyomva tartásával a Windows AutoRun kikapcsolható, és ezzel közzétette a másolásvédelmi eljárás feltörési algoritmusát. Halderman emellett maga is feltörte a technológiát a Shift gomb lenyomásával, valamint meghatározta, hogy amennyiben a másolásvédelmet biztosító szoftver már feltelepült a számítógépre, mely programot kell letörölni a számítógéprõl.

Mint Peter Jacobs, a SunnComm vezérigazgatója elmondta, a társaság polgári- és büntetõpert is kezdeményez az egyetemista ellen.

“Ez a lépés egyszerűen felháborító” – mondta Fred von Lohnmann, az Electronic Frontier Foundation jogvédelmi szervezet ügyvédje. “Nem arról van szó, hogy hackerek kidolgoztak egy technikát a másolásvédelem feltörésére. 1998-óta nem is volt ennél jobb példa arra, hogy miként lehet visszaélni a DMCA törvénnyel” – tette hozzá Lohnmann.