Immár két ország kormánytémájává vált az egyik legnagyobb francia bank 12 éve húzódó ügye. Az ügy jóval több, mint egy pénzintézet nehézsége, hiszen a francia bankszektor és a gazdasági elit igen nagy részét érinti.

Az amerikai igazságszolgáltatás fenyegeti az egyik legnagyobb francia bankot és általa a kezes francia államot. Párizsban e hétvégére még haladékot kértek annak a nem kevesebb, mint 585 millió dollárnak a kifizetésére, amivel a kaliforniai bíróság szerint az Egyesült Államoknak tartozik a korábbi Credit Lyonnais-t megöröklő felvásárló Credit Agricole.

Az immár 12 éve húzódó ügy lényege, hogy a hajdan óriási állami pénzeket elnyelt, mégis megroppant Credit Lyonnais még 1990-ben az amerikai szabályokkal ellentétesen vásárolt meg egy kaliforniai biztosító céget. Az alapjában véve bírságfizetés határidejét most a kaliforniai bíró eredetileg mindössze 48 órában szabta meg. Ez mára, szombatra járt volna le, de Párizsban még mindig a haladék lehetőségében bíznak, az elmúlt több mint 10 év tapasztalatai alapján.

Az ügy jóval több, mint egy pénzintézet nehézsége, hiszen a francia bankszektor és a gazdasági elit igen nagy részét érinti, olyannyira, hogy most már a két kormány tárgyal. A francia újságok ismét elkezdtek cikkezni Párizs és Washington viszonyának kiéleződéséről.