Csaknem két éve működik a rendőrség internetfigyelő szolgálata, amely az első évben százhatvan alkalommal jelezte, hogy törvénysértő adatok kerültek fel a világhálóra.

A rendőrség internetfigyelő szolgálata csaknem két éve kezdte meg munkáját. Peszleg Tibor őrnagy, a négyfős egység munkatársa elmondta: fő feladatuk az interneten megjelenő tiltott oldalak felkutatása, egyfajta monitoring tevékenység. Leggyakrabban a gyermekekről készült tiltott pornográf felvételeket tartalmazó honlapokat sikerül kiszűrni. Nem kevés munkát adnak azok az orgazdák, akik valamilyen lopott áruval, telefonokkal kereskednek, nyílt vagy épp virágnyelven megfogalmazott hirdetéseket feladva.
A tapasztalatok azt mutatják, érdemes figyelni a világhálót egy jelentősebb focimeccs, utcai tüntetés vagy bármilyen tömegdemonstráció előtt is. Külföldi csapat érkezésekor akár az adott ország honlapjait is áttekinthetik a problémákra felkészülve. Előfordult, hogy az adott esemény megzavarására készülő fiatalok az interneten levelezve egyeztettek a részletekről. Ilyen esetben inkább csak megelőző szerep jut a szolgálatnak, hiszen bűncselekmény a neten nem történik. Ha viszont konkrét bűntettre utaló beszélgetésre akadnak, megfelelő bírói vagy ügyészi felhatalmazást kérve azonosíthatják a chetelőket. Ám senkinek sem kell attól tartania, hogy privát üzeneteit olvasgatják, rendszerezik a rendőrök.

Bővebben: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…