Az országgyűlési többség – 170 igen szavazat, 172 nem és hét tartózkodás mellett – ismét leszavazta a legfőbb ügyésznek egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben; az őszi ülésszakban immár harmadszor utasította el Polt Péter válaszát a Ház.

Világosi Gábor (SZDSZ) egy “tanmesén” keresztül a Millenáris Kht. ügyeiről beszélt és “szimbolikusan” kérte Polt Péter tanácsát.

Azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: számíthat-e a sértett arra, hogy az igazságszolgáltatás szervei érvényesítik a Magyar Köztársaság törvényeit és fellépnek a károkozóval szemben.

Polt Péter válaszában azt mondta: nem tudja, hogy a képviselő története mennyiben fikció és mennyiben valóság, mindenesetre az ügyészségen “külön aktát nyitottak Ügyvezető Jánosnak”.

Hangsúlyozta, hogy ha a bizonyítékok alátámasztják, és az ártatlanság vélelme megdönthető, az ügyészség a bíróság előtt vádat emel. Hozzátette ugyanakkor, ha a nyomozás alapján nincs lehetőség vádemelésre, a rendőrségnek vagy az ügyészségnek meg kell szüntetnie a nyomozást.

“Ha a sértett a nyomozás megszüntetésével nem ért egyet, úgy a törvény szerint jogorvoslattal élhet” – mutatott rá, utalva a pótmagánvád intézményének lehetőségére.