Pénteken elkezdődött a kismamák jövedelempótlékának kifizetése – jelentették be a Pénzügyminisztériumban. A 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyesen lévő kismamák havi 6700 forintot kapnak, így egy háztartás akár 180 900 forinthoz is hozzájuthat.

A jövedelempótlékok folyósítása pénteken kezdődött meg. A pénzt személyesen, a postai kézbesítőktől vehetik át a kismamák, várhatóan a jövő hét közepétől- mondta Veres János. A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára bejelentette: annak a körülbelül háromszázezer kismamának, akiknek hivatalból állapították meg a jogosultságát, december 31-ig kifizetik a jövedelempótlékot.

A jövedelempótlék annak a személynek jár, aki 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermekgondozási segélyben részesült. Összege havi 6700 forint, függetlenül a gyerekek számától és attól, hogy egy hónap egészében vagy csak annak egy részében volt a kismama gyesen. Így azok, akik 2000. január 1-jén még gyesen voltak, jogosultak az egész havi jövedelempótlékra akkor is, ha 2-án már nem.

A családtámogatási kifizetőhelyek külön kérelem nélkül, hivatalból állapítják meg a jövedelempótlékot, így az erre jogosult személyeknek nincs semmi tennivalójuk – mondta Mohos András, a Magyar Államkincstár vezetője. Ez azt jelenti, hogy a pótlékot mindenki automatikusan megkapja, aki ebben az időszakban gyesen volt.

Akik nem kapták meg a pótlékot, és úgy érzik, jogosultak, azok 2004. március 31-ig – indokolt esetben, akadályoztatás esetén szeptember 30-ig – kérelmezhetik azt. Ha a kifizetőhely megállapította a jogosultságot, akkor a kérelmező harminc napon belül megkapja a pénzt.

Ugyancsak kérelmezni kell a pótlékot akkor, ha a korábban gyesen lévő kismama elhunyt, ha a gyes folyósítása óta a kismama neve vagy állandó lakcíme megváltozott (az igénylőlap formanyomtatványa megtalálható a letölthető fájlok között). Azoknak a személyeknek is igényelniük kell a jövedelempótlékot, akiknek a munkáltatója időközben megszűnt. A kérelmet a Magyar Államkincstár jelenlegi állandó lakhely szerinti Területi Igazgatóságához kell benyújtani.

A juttatás, minden korábban napvilágot látott híreszteléssel szemben, idén és jövőre is adó- és járulékmentes lesz.