Magyarország jövőre egyenrangú tagja lesz az Európai Unió védjegyoltalmi rendszerének – hangzott el egy hétfői konferencián. A csatlakozást követően egyetlen eljárásban olcsóbban és gyorsabban juthatnak a magyar bejelentők az európai védjegyoltalomhoz, amely mind a 25 tagországban érvényes lesz.

Magyarország a csatlakozást követően egyenrangú tagja lesz az Európai Unió erős védjegyoltalmi rendszerének, és ebből a vállalkozásoknak piaci előnye is származhat – mondta Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke hétfőn az Európai Unió védjegy és design fórum sajtótájékoztatóján Budapesten. A Magyar Szabadalmi Hivatal és az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) az Európai Bizottság támogatásával nemzetközi fórumot tart hétfőn és kedden Budapesten az európai védjegyrendszerről.

Bendzsel Miklós elmondta, hogy a csatlakozást követően egyetlen eljárásban olcsóbban és gyorsabban juthatnak a magyar bejelentők az európai védjegyoltalomhoz, amely mind a 25 tagországban érvényes lesz. Az európai védjegyoltalom megszerzése segíti a vállalatok piacszerzését, a -megtartást és a -védelmet.

Wubbo de Boer, az OHIM elnöke úgy vélekedett, a piacgazdaságban elkerülhetetlen a védjegyoltalom megszerzése, mert segíti a céget a vevő megszólításában. Utalt arra, hogy az Európai Unióban jelenleg 4-5 millió európai védjegy van hatályban közösségi és nemzeti szinten.

Bendzsel Miklós kérdésre válaszolva elmondta, hogy az 1997-es védjegytörvény harmonizál az európai uniós előírásokkal, ugyanakkor a törvény módosítása folyamatban van a technikai részletek, például az eljárási rend átvétele érdekében.

Az MSZH elnöke elmondta, hogy Magyarországon 45 ezer nemzeti védjegy és 160 ezer nemzetközi védjegyoltalom van érvényben. Becslése szerint tíz év alatt a nemzeti védjegyek száma megduplázódik. A tájékoztatón elhangzott: a hivatal törekvése szerint Magyarországról is elérhető lesz az európai védjegyadatbázis.