Az Izraeli Kereskedelmi Minisztérium felfüggesztett minden kormányzati szerződést az amerikai céggel. A monopol helyzet miatti titlás legalább 2004 végéig tart.

A lépés azt jelenti, hogy 2003/2004-ben az izraeli kormány nem vásárol frissítéseket a redmondi cégtől, ráadásul ez az az időszak, amikor annak Office 2003 terméke megjelenik.

A döntésre azt követően került sor, hogy az izraeli versenyhivatal döntésében megállapította: a Microsoft monopol helyzetben van.

A vizsgálat megindításában jelentős szerepe volt az arab ill. héber nyelv elégtelen támogatásának az Apple rendszerein. Bár már a Mac OS X 10.2 is jó támogatást nyújtott a jobbról-ballra írt nyelvekhez operációs rendszer szinten, az Apple legnagyobb szoftver-szállítója (Microsoft) nem fordított figyelmet erre alkalmazásaiban. Az izraeli Apple felhasználók hosszú – és eredménytelen – lobbyzás után nem láttak más utat, mint a versenyhatóság fenyegetését: perelni fogják a hivatalt a versenyszabályok betartatásának elmaradása miatt, ha nem tesz lépéseket az ügyben.

Az így indult vizsgálat eredményének (monopol helyzet megállapítása) hatására lépett az izraeli kormány, mely így már “hazai pályán” is megszorongatja a Microsoftot: megkezdték az MS Office alternatívák (pl. OpenOffice) vizsgálatát és jelenleg bevezetésük lehetőségét mérik fel.