Készítse el egy hónapon belül a kisebbségi joganyag módosításának normaszövegét a kormányzat – ezt nyolc nemzetiség képviselői levélben kérik a kormányzattól, jelentette be az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Az OCÖ kezdeményezésére tartott találkozón a bolgár, a cigány, a görög, a lengyel, a német, a román, a szerb és a szlovén országos kisebbségi önkormányzat képviselői vettek részt; valamennyien támogatták az indítványt – közölte Kolompár Orbán. Az OCÖ elnöke elmondta: a normaszöveg kidolgozásával párhuzamosan tovább egyeztetnek az országos önkormányzatok képviselői és a parlament roma tagjai, és ezzel egy időben tartják az anyag társadalmi vitáját is. Kolompár Orbán szerint a szerdai tanácskozással az Országos Cigány Önkormányzat jelezni kívánja: a módosítás “egyes fázisainak az élére szeretne állni”, hiszen lélekszámában és kisebbségi önkormányzatainak sokaságát tekintve is a romák számítanak a legnagyobb létszámú nemzetiségnek Magyarországon. Mint hozzátette, azt szeretnék, ha a módosítással megteremtődne a cigányság valós esélyegyenlősége és társadalmi integrációjának alapja.

Az egyeztetésen részt vett Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke, Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman, továbbá két roma országgyűlési képviselő, Farkas Flórián és Varga József is.

Heizer Antal a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: ha a kormány szombati ülésén elfogadja a kisebbségi joganyag módosításának koncepcióját, egy hónapon belül elkészülhet a normaszöveg. – A jogalkotási folyamat elején világossá tette a kormány, hogy a végső pontig törekszik a konszenzusra, de amennyiben erre nem lesz mód valamely kérdésben, akkor önállóan is be fogja nyújtani szakmai javaslatait – mondta Heizer Antal. – Ilyen ügy akár a kisebbségi választói névjegyzék kérdése is lehet – tette hozzá.

A regisztráció ügye a koncepció egyetlen olyan pontja, amelyet vitat az OCÖ – jelezte korábban Kolompár Orbán. A kisebbségi hivatal elnöke azt hangoztatta: semmilyen kormány nem vállal fel olyan javaslatot, amelyet a kisebbségek többsége elutasít”.