Nem kapott támogatást a negyedik szja-kulcs ötlete a költségvetési bizottságban – a szocialista javaslatot sem a kabinet képviselője, sem a kormánypárti frakciók tagjai nem támogatták a 2004-es adótörvényekhez beérkezett módosítási javaslatokról szavazva.

A legnagyobb probléma érezhetően az, hogy mi legyen az energiahordozók áfájával. A kormány javaslata szerint a szilárd tüzelőanyag és a villamos energia áfája jövőre 12 százalékról 25 százalékra emelkedne. Csak a gázárakat nem terhelné a normál kulcs, azok a 15 százalékosra emelkedő kedvezményes kategóriában maradnának. Az MSZP gazdasági munkacsoportja ezt ellenzi: azt szeretnék elérni, hogy az energiahordozók mindegyike a 15 százalékos kulccsal adózzék, ám sem a kormánytól, sem pedig a kormánypárti többségű költségvetésű bizottság nem támogatatta azt a módosító javaslatot, hogy az áram kerüljön át (illetve vissza) a kedvezményes áfájú termékek közé.

Az ülésen elhangzottak szerint elképzelhető, hogy az áfaemelésből adódó áramár-növekedéshez kompenzációs rendszer kapcsolódik majd, a kormány a fogyasztói árkiegészítés módosításával kívánja csökkenteni a terheket. A Népszabadság úgy tudja, a kormányülésen döntés is született, mint ahogy megállapodtak azokról a változtatásokról is, amelyeket a kormány a már benyújtott adótörvényekhez képest elfogad, ezek valamivel kevesebb mint 10 milliárd forintot vesznek el a várható bevételekből. E módosítások egy része csak most kerül majd a parlament elé: a konszenzusos változtatások jó részét kapcsolódó indítvány formájában, a részletes vita során nyújtják majd be képviselők.

A lakáshitelek kamattámogatásával kapcsolatban valószínűleg életbe lépnek a tervezett szigorítások, noha ellenzéki képviselők az egész módosítást kivennék a törvényből, így csak legfeljebb évi 120 ezer forint kedvezményt lehet majd igénybe venni. Nem támogatták a jövedelemhatár eltörlésére irányuló javaslatot, így az évi 3,4 millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők kevesebbet, a négymillió feletti jövedelműek semekkora támogatást sem kapnak. A közelmúltban nagy port kavart telekáfa 25 százalékos kulcsba sorolását az MSZP és az SZDSZ is támogatja, avval a könnyítéssel, hogy az idén megkötött szerződésekre még a jelenlegi, azaz a nulla kulcs lesz érvényes. Ezt a változtatást a kormány is elfogadta.