A környezetvédelmi és vízügyi miniszter már aláírta a területi hulladékgazdálkodásról szóló rendeletet, amelynek megjelenése a közeli napokban várható. A települési önkormányzatoknak azt követően 9 hónap áll rendelkezésre saját terveik elkészítésére – hangzott el csütörtökön az országos hulladékhasznosítási konferencián.

Hornyák Margit, a szaktárca főosztályvezetője a fejlesztések költségével kapcsolatban kiemelte: a 2003-2008-as tervezési időszakban mintegy 350 milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy megfeleljünk az unió normatíváinak és az országos hulladékgazdálkodási tervben megjelölt feladatoknak.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény értelmében a területi környezetvédelmi felügyelőségeknek ez év szeptemberére kellett elkészíteni a regionális terveket. Az önkormányzatoknak feladatául szabta, hogy szervezzék meg az adott településen a hulladék begyűjtésének közszolgáltatását, alakítsanak ki hulladékgyűjtő udvarokat és szigeteket, valamint létesítsenek válogató műveket és komposztáló üzemeket.

Az önkormányzatokra vár továbbá a szelektív gyűjtés megszervezése, a közterületen hagyott hulladék begyűjtése és kezelése, valamint ezeknek a kezelőműveknek a helykijelölése. Önkormányzati feladat még a közterületek tisztántartásának megszervezése, a közszolgáltatási díjak megállapítása és már említett helyi hulladékgazdálkodási tervek elkészítése.

A törvény a szilárd és folyékony hulladék kezelési közszolgáltatás megszervezése határidejének kétezer fő fölötti lakosság esetén 2002. január elsejét, kétezer fő alatti lakosság esetén pedig 2003. január elsejét jelölte meg. A már üzemelő hulladéklerakókkal kapcsolatban teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatot írt elő.

A hazai hulladéklerakókat egy PHARE-program keretében holland szakemberek közreműködésével megvizsgálták, és megállapították, hogy a 2 667 hulladéklerakó fele már nem üzemel. Ezekben a tárolókban összesen mintegy 10 millió tonna hulladék található.