A diszkrimináció és a menedékjog kérdéseivel foglalkoznak az európai uniós országok munka- és menedékjogi bírái Budapesten. A Bírói együttműködés Európában című kétnapos konferencián az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi képviselője is előadást tart.

“A tanácskozás jó alkalom arra, hogy az uniós csatlakozás utáni eljárásjogi kérdéseket egyeztessék a résztvevők” – mondta Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke a Bírói együttműködés Európában című rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón. A konferencián cseh, szlovák, lengyel, szlovén, észt, lett, litván és magyar bírák vesznek részt, de előadást tart Francoise Lauritzen, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi képviselője, valamint Karin-Aust Dodenhoff, a berlini munkaügyi bíróság elnöke.

Gatter László felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós csatlakozással a diszkrimináció bizonyítása megfordul. Mint mondta: “eddig a munkavállalónak kellett bizonyítania, hogy vele szemben diszkriminációt alkalmaztak, ezentúl azonban a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy eljárása nem sértette a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó rendelkezéseket”. A Fővárosi Bíróság elnöke hozzátetette: jelenleg Magyarországon elvétve akad diszkriminációs per, a Legfelsőbb Bíróság 1992 óta mindössze 17 ilyen ügyben hozott határozatot. Várhatóan a jövőben jobban fognak élni ezekkel a jogukkal a munkavállalók – tette hozzá a Fővárosi Bíróság elnöke.

Gatter László beszélt arról, hogy jelenleg nem szól külön törvény a diszkrimináció tilalmáról Magyarországon, de az európai joggyakorlat azt mutatja, hogy erről önálló törvény rendelkezik. Gatter László úgy tudja, hogy az Igazságügyi Minisztériumban már folynak az előkészületei egy külön diszkriminációs törvénynek.

A konferencia másik témája a menedékjog, a résztvevők megvitatják egyebek között az ezzel kapcsolatos uniós jogalkalmazásokat. Francoise Lauritzen közölte: az a cél, hogy az uniós országok és a most csatlakozó államok menekültügyi eljárásának harmonizációja megtörténjen. Mint mondta, Magyarországon ezen a területen komoly minőségi javulás történt az elmúlt években mind a közigazgatási, mind a bírósági területen.

A Fővárosi Bíróság által szervezett kétnapos konferencia végén közös nyilatkozatot fogadnak majd el a résztevők, később pedig egy kiadvány is megjelenik, amely egyebek között a közösen kialakított szakmai álláspontokat tartalmazza.