Kuba az újságírói szabadság szempontjából a világ legnagyobb börtöne – állapította meg a sajtószabadság idei állapotáról készített jelentésében a Riporterek határok nélkül (RSF) nemzetközi szakmai érdekvédelmi szervezet.

A nemzetközi sajtószervezet Észak-Koreában, Burmában, Laoszban, Kínában, Iránban, Vietnamban, Türkmenisztánban és Bhutánban, illetve Ázsián Kívül Kubában és Eritreában katasztrofálisnak találta a média helyzetét. Megállapítása szerint ebben a 10 országban vagy egyáltalán nem létezik független sajtó, vagy a hatóságok mindennapos elnyomásának van kitéve. Az újságírók szélsőségesen rossz körülmények között dolgoznak. Burmában, Kínában, Iránban, Kubában és Eritreában számos újságírót tartanak börtönben.

Az idei jelentésben, akárcsak a tavalyiban, az első 10 helyen többségben európai országok képviseltetik magukat, de ott szerepel köztük az antillai Trinidad és Tobago is. Franciaország, amely 2002-ben a 11. helyen állt, a 2003-as besorolásban csak a 26. helyen szerepel: Párizst a RSF újságírók jogtalan rendőrségi előállításáért marasztalja el. Nagy-Britannia a tavalyi 21. helyről a 27-ikre csúszott le, Oroszország pedig közel harminccal került hátrább, a 121-ről a 148-ik helyre sorolták.

Az RSF értékelése szerint az iraki háborúnak tulajdonítható, hogy valamennyi arab rezsim megszigorította a sajtóval szemben alkalmazott elnyomó intézkedéseket.